#1 (permalink)
08-05-2008, 15:54
|
Hırslı 2de1'ci _ Ruhum lütfunu özler...EfeNdimm!_
Kayıt: 10.03.2008 Mesajlar: 333 Rep gücü: 2 Rep derecesi:  | caize  | |  | | | Yol yiyeceği, azık, hediye ve bahşiş anlamlarına gelen caize, daha çok eski şairlere yazdıkları methiyelerden dolayı verilen para ve bahşişlere denmiştir. Çoğunlukla halife, sultan, vezir gibi devlet büyüklerine methiye (övgü) yazan şairler, bazen hayatlarının sonuna kadar yetecek miktarda yüklü caizeler koparmayı da başarırlarmış. Bunlardan birisi de meşhur Arap şairi Ebu Dellâme. Şair Ebu Dellâme ile Halife Mehdi arasında şöyle bir olay geçer: Ebu Dellâme, Abbasî hükümdarlarını öven bir şiirini Halife Mehdi’ye takdim eder. Halife kasideyi pek beğenir: - Sana bu kasiden için ne caize vereyim?
- Efendim bendeniz bir av köpeği isterim.
- Bu kadar güzel bir kasidenin caizesi bir av köpeği olur mu?
- Efendim, kulunuz böyle istiyor. Halife Mehdi bu işe şaşar, ama şairi de kırmak istemez: - Peki, istediğin gibi sana bir köpek versinler. - Fakat efendim, bendeniz ava ne ile gideceğim?
- Hakkın var, bir de at versinler. - Ata nasıl bineceğim?
- Doğru, güzel bir eyer takımı da versinler. - Efendimiz, ata kim bakacak?
- Haklısın, bir de köle versinler. - Ama efendim ben atı nerede barındıracağım?
- Bir de ahır versinler. - Köleyi nerede yatırayım?
- Bir ev versinler. - Bu kadar halkı ne ile doyuracağım? - Bin altın da harçlık versinler.
- Efendim… Halife Mehdi şairin sözünü kesmiş: - Yeter!.. Eğer masrafı idare etmeye bir kâhya, hesapları tutmaya da bir muhasebeci istersen, köpeği geri alırım ha!… | |  | |  | |
| |